Dogodki in novice

Prva izmenjava po pandemiji – Nizozemska

Januarja so za teden dni nizozemski dijaki iz mesta Goes obiskali svoje slovenske partnerje in s tem obeležili prvi del izmenjave med šolo Het Goese Lyceum in Gimnazijo Vič.

Dijaki so na brniškem letališču pristali v nedeljo, 22. januarja, s čimer so začeli svoj prvi dan pri gostiteljih. Nekateri so svoje goste sprejeli tako, da so jim nemudoma predstavili naravno lepoto Slovenije in jih popeljali po različnih biserih Gorenjske, drugi pa so se odločili za dan sprostitve ali zimskih aktivnosti, s katerimi so se lažje medsebojno spoznali. V tednu, ki je bil pred njimi, so si vsi ogledali nekaj najbolj spektakularnih znamenitosti Slovenije, ob tem pa imeli tudi veliko prostega časa in možnosti za ustvarjanje prijateljstev in nepozabnih spominov.

Ponedeljkovemu dnevu aktivnosti na Gimnaziji Vič, namenjenem spoznavanju obeh skupin dijakov, je sledil torek, ki se je začel energično z obiskom Woop trampolin parka. Po skakanju in teku skozi Woop so se gostje pod vodstvom slovenskih dijakov podali na sprehod po starem mestnem jedru Ljubljane, nato pa dnevni program zaključili z vodenim ogledom Ljubljanskega gradu. V sredo so dijaki obiskali sončno Primorsko in se sprehodili po slikovitih ulicah Pirana in Portoroža. Na poti so se ustavili v Škocjanskih jamah, kjer so doživeli podzemno veličino Slovenije. Četrtek se je začel v šoli, kjer so Nizozemci in Slovenci s skupnimi močmi izdelali in poskusili tradicionalno prekmursko gibanico. Ob le enem preostalem dnevu so mnogi popoldne preživeli skupaj in uživali v zadnjem večeru v Ljubljani. Pred odhodom je imela Slovenija za obiskovalce še eno presenečenje – Blejsko jezero. Kratka vožnja s pletnami do znamenitega Blejskega otoka, degustacija blejske kremšnite ter nekaj prostega časa so pomenili, da se je obisk bližal koncu. Slovenski dijaki so se poslovili in nizozemskim partnerjem zaželeli srečen let, hkrati pa vedeli, da april in njihov obisk na Nizozemsko nista daleč.

slika0 slika1 slika2 slika3 slika4 slika5 slika6 slika7 slika8