Dogodki in novice

Grčija, raziskovalni tabor 2. a in 2. c

5. oktobra nam je že zelo zgodaj zvonila budilka, nekateri pa celo niso šli spat, saj nas je ob pol dveh že čakal odhod iz Ljubljane. Tretjino dneva smo se vozili do Ancone, kjer je izplul naš trajekt. Kabine so bile majhne in tesne, po dolgi noči pa so bile prepojene z vonjem našega potu, a so zadoščale za kratek spanec.

Po dnevu in pol smo popoldne prispeli v Patras, se izkrcali in preživeli večer v Navplionu. Nad hotelom, ki je bil naš dom naslednji dve noči, smo bili navdušeni – imel je še celo bazen. Da pa ne pozabimo, da je to raziskovalni tabor, ne pa počitnice, so nam učitelji prijazno podarili mapo z nalogami, ki smo jih pretežno rešili zadnji dan. To so bile naloge iz zgodovine, umetnostne zgodovine, književnosti, biologije, fizike in športne vzgoje.

Naslednji dan smo si ogledali znano gledališče Epidaver in Mikene, kjer so se fantje lahko naužili pogledov izpod ženskih oblek, ki jih je odkrival veter. Ali ste vedeli, da imajo v Grčiji zelo poceni srebrni nakit? In da je Pitagora zasnoval čašo, ki je preprečevala, da bi bil preveč pohlepen po pijači? Oboje smo spoznali ta dan. Ko pa že govorimo o spoznavanju, se je čez ves teden nekaj sošolcev in sošolk zelo dobro seznanilo z lokalnimi mačkami in psi. Seveda se je po tem pohajkovanju večini zelo prilegel tudi skok v morje, kasneje pa (proti željam učiteljev) klepetanje pozno v noč.

Tretjega dne smo se čez Korintski prekop zapeljali do Aten in si ogledali Akropolo ter menjavo častne straže, ki je trajala neverjetnih 10 minut, dogaja pa se na vsako polno uro (Ali je znano, da je straža v makedonski narodni noši, ki vključuje cokle s cofki, rdeče pokrivalo in belo obleko do kolen?). Za večerjo smo v taverni jedli gyros (oz. γύρος, saj smo se do dobra namučili z grško abecedo), ki je neke vrste grški kebab s pita kruhom in pomfrijem.

Naslednji dan smo spoznavali Atene. Splošni vtis: Akropola je lepa in se iz mesta dobro vidi, samo mesto pa je manj prijetnega vonja (lahko pa na vsakem ovinku kupiš kakšen lep spominek). Popoldne smo se pripeljali v Delfe in uživali v lepih razgledih pod goro Parnas, ki je bila navdih največjim pesnikom, med drugim tudi Prešernu. Zvečer smo uprizorili tudi naše lastne olimpijske igre (ki so bile sestavljene iz "kamen, škarje, papir", "slow motion fighting", vlečenje vrvi, na koncu pa sta dva sošolca brez treme stopila na oder in povedala svoj slavospev bogovom), zmagovalec pa je zaenkrat še neodločen (bitka še vedno bije; zaenkrat so v prednosti 2. c, ki so 2. a premagali v nogometu).

Zadnji dan na grški celini je bil namenjen obisku Meteore, romarskega kraja s samostani, zgrajenimi v gori, do katerih večinoma dostopaš s posebno vlečnico.

Popoldne smo skočili še v lokalni Lidl, preden je sledilo ponovno vkrcanje in pot nazaj v Ljubljano. Vsi utrujeni, a navdušeni nad doživetjem, smo se pripeljali na Dolgi most ob treh zjutraj, kjer so nas čakali prav tako utrujeni in zaspani, vendar mogoče malo manj navdušeni starši.

Zapisali: Živa Anderluh, Anteja Puš
Fotografije: Klemen Javornik

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka