Dogodki in novice

Bronasta medalja za Jakoba Starca Omana in častno priznanje za Gabriela Žnidaršiča na Mednarodni kemijski olimpijadi

Kemijska olimpijada 2023

Med 16. in 25. julijem 2023 je na univerzi Švicarske državne tehniške visoke šole Zürich (ETH Zürich) v Švici potekala 55. Mednarodna kemijska olimpijada. Na olimpijadi je sodelovalo 348 dijakov iz 89 držav.

V slovenski ekipi sta bila tudi dva dijaka Gimnazije Vič; Jakob Starec Oman (4.A) in Gabriel Žnidaršič (3.F). Jakob je prejel bronasto medaljo, Gabriel pa častno priznanje. Druga dva člana slovenske ekipe sta bila z Gimnazije Škofja Loka; Matej Nastran je prejel srebrno medaljo, Nejc Mohorič pa častno priznanje.

Čestitke celotni ekipi!

Udeleženci olimpijade so en tekmovalni dan pet ur reševali praktične naloge v laboratorijih tamkajšnje univerze. En tekmovalni dan pa so pet ur reševali zelo obsežne teoretične naloge, ki so pokrivale vsa področja kemije.

Dijake Gimnazije Vič je na izbirne teste pripravljal prof. Andrej Smrdu, ekipne priprave pa so izvajali profesorji Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT).

Slovenske dijake sta na tekmovanju vodila dr. Berta Košmrlj in dr. Andrej Godec s FKKT. Naslednje leto bo olimpijado gostila Saudova Arabija.