Dejavnosti

Haiku

Kaj je haiku

Haiku je trivrstična pesniška oblika, japonskega izvora. Danes velja za najbolj razširjeno pesniško obliko na svetu. Kot kaže, je njena kratka forma, po drugi strani pa filozofska, intuitivna, globoka vsebina, idealna duhovna hrana za sodobnega človeka, ki marsikdaj nima časa opaziti sebe, svojih resničnih potreb, drugih.

Natečaj za najboljši srednješolski haiku

Gimnazija Vič je razpisala že 23. srednješolski natečaj za najboljši haiku v slovenskem, angleškem, španskem in nemškem jeziku.

Seznam nagrajencev srednješolskega haiku natečja v šolskem letu 2022/23.

Zaključna prireditev z recitalom, podelitvijo priznanj in predstavitvijo zbornika, bo 4. 4. 2023, ob 17. uri, v Štihovi dvorani Cankarjevega doma. Program so pod mentorstvom profesorice Alenke Ocvirk Zelič pripravili dijaki Gimnazije Vič.

Pregled in nagrajenci preteklih natečajev

Mednarodni srednješolski haiku natečaj

Gimnazija Vič je tudi pobudnica mednarodnega srednješolskega haiku natečaja, ki poteka v angleščini, na njem pa sodelujejo dijaki različnih evropskih držav. Zaključna prireditev, ki je obarvana s kulturo sodelujočih držav, rotira, tako da imajo najobetavnejši dijaki možnost vstopa v mednarodni prostor.

Tudi v letošnjem šolskem letu je Gimnazija Vič – že deveto leto zapored – organizirala mednarodno tekmovanje v pisanju haikuja in ga, kljub vsem oteževalnim okoliščinam, tudi uspešno izpeljala. Vodilo nas je predvsem prizadevanje, da bi dijakom ponudili tovrstno možnost ustvarjalnega izraza in povezovanja tudi širše, v mednarodnem prostoru. Več »