Dejavnosti
Raziskovalne naloge » Zgodovina » Vpliv egipčanske mitologije na življenje starih Egipčanov

Vpliv egipčanske mitologije na življenje starih Egipčanov

Avtorja:
Anže Mazovec, 2.b, Jure Hotujec, 2.d
Mentorica:
Mojca Glaser Tehovnik
Ključne besede:
mitologija, stari Egipt, znanost, bogovi
Povzetek:

Zelo veliko je mitov in legend, ki govorijo o nastanku človeštva in kako višje sile vplivajo na življenje ljudi. S to raziskovalno nalogo sva hotela pokazati kako so bili ljudje nekdaj povezani z religijo.

Sprva sva si zastavila tezo na vprašanje: Kako je mitologija vplivala na življenje starih Egipčanov na splošno ter kako je vplivala na podrobnejše vidike njihovih življenj. Za preučevanje sva izbrala matematiko, gradbeništvo, astronomijo in medicino. Pri vsakem primeru sva najprej naredila teoretičen uvod, nato pa s pomočjo literature raziskala, kolikšen je bil vpliv religije na določeno znanost. Na koncu se je potrdila najina hipoteza, da je imela vera vpliv na vse znanosti, ki sva jih preučila. Ugotovila sva, da bi se zagotovo astronomija, matematika, gradbeništvo in ostale znanosti ne razvile v tolikšni meri brez vpliva mitologije.

Zelo velik vpliv se kaže na področju astronomije in medicine, malo manj na področju gradbeništva in matematike, a še vedno le-ta ni zanemarljiv.

Na koncu sva prišla do zaključka, da je prav mitologija oziroma religija krojila življenja starih Egipčanov ter tako veliko pripomogla k razvoju znanosti, filozofije in še veliko drugih pomembnih področij